3D nyomtatás – FDM technológia

Fused Deposition Modeling – Műanyag szálolvasztásos technológia.

A 3D nyomtatás vagy additív gyártás egy háromdimenziós objektum megalkotása CAD modellből vagy digitális 3D modellből. A 3D nyomtatás a legújabb gyártási technológia, ezen belül is a legelterjedtebb és legolcsóbb eljárás, a szálhúzásos nyomtatás, azaz az FDM (fused deposition modeling). Itt a nyomtatott tárgyak rétegről rétegre épülnek fel. Lényege, hogy különböző alapanyagokból készült műanyag szálakat olvaszt meg és visz fel rétegenként. Felhasználási köre rendkívül széles, hobbi célok mellett, egészségügyi, ipari és építészeti felhasználásra is alkalmas.

Korábban a 3D nyomtatási technikákat csak funkcionális vagy esztétikai prototípusok előállítására tartották alkalmasnak, erre akkoriban megfelelőbb kifejezés a gyors prototípus készítés volt. 2019-től a 3D nyomtatás precizitása, megismételhetősége és anyagválasztéka odáig nőtt, hogy egyes 3D nyomtatási folyamatok alkalmasnak tekinthetők ipari gyártási technológiaként, így az additív gyártás kifejezés a 3D nyomtatás szinonimájaként használható. E technológia egyik legfontosabb előnye, hogy olyan nagyon összetett formákat vagy geometriákat tud előállítani, amelyeket egyébként lehetetlen lenne kézzel megszerkeszteni, beleértve az üreges részeket vagy belső rácsos szerkezetű részeket a súly csökkentése érdekében.

A nyomatot ABS, PETG és PLA anyagokból tudjuk elkészíteni, minimum 0.05mm rétegvastagsággal. Nyomtatótér mérete 220mm×220mm×250mm.

Amennyiben az alkatrész fémmegmunkálással kell hogy készüljön, segítünk a legyártatásában külsős partnerekkel!